Валентин Ламбев: „Запазвам данъците. Предлагам социален бюджет“

Сериозният разговор за управлението на Велико Търново трябва да започне от бюджета

Уважаеми великотърновци,

Като работодател съм свикнал първо да боравя с бюджета. Цифрите на приходите и разходите са важни, особено когато от тях зависи живота на хората. Затова продължавам дейността си като председател на групата на БСП в Общинския съвет от миналия мандат с поредица от публикации, чрез които да разнищим тази тема. Сериозният разговор за управлението на Велико Търново трябва да започне от бюджета. Всяко друго хвърляне на идеи е работа на парче.

Първо започвам с бюджета, защото той е основното средство за провеждане на политики в една община. Бюджетът може да е максимално насочен в полза на хората; но той може да е подкрепящ предимно лъскавата фасада.

Всяка година местната власт преразпределя над 60 млн.лв. Половината от тях са директно взети от гражданите под формата на местни данъци и такси, останалата част индиректно идва от държавата за държавно-делегираните дейности и допълващата субсидия. Целесъобразно разходване на тези средства е гаранция за подобряване живота на хората.

На първо място аз залагам на прозрачност при формиране на общинските приходи и разходи, включително тези за издръжка на общинската администрация. Отделяме специално внимание на ефективното и прозрачно управление на проектите по европейските програми.

През целия изминал мандат сигнализирахме, че парите на Велико Търново се харчат непрозрачно. Казахме ясно, че се плащат в пъти повече пари по обществените поръчки – от храната в детските градини през цената на ремонтините дейности в училищата.

Доказахме това с документи и финансови справки.

Време е това да спре. Отново се обявявам, както още в началото на 2012г. за промяна във вътрешните правила за възлагане на обществените поръчки с цел пълно прилагане принципите на публичност и прозрачност и осъществяване на контрол по разходването на публичните средства чрез конкретни действия за пълноценно участие на общинския съвет.

Категорично заявявам, че през мандата ще запазя размера на местните данъци и такси.

Има начини да повишим събираемостта на местните данъци и такси, ако проявим воля за това.

Гарантирам Ви, че е възможно Общината да покрие всичките си социални ангажименти. Наред с това да се извършва регулярно плащане за  инфраструктурните разходи, без Общината да формира дефицит.

В изминалия мандат Община Велико Търново натрупа задължения в небивали размери. Те няма как да се скрият те от хората. А следващият кметна Велико Търново ще наследи не само празна хазна, но и множество кредити и неразплатени дългове.

Заявявам, че поетапно ще редуцирам просрочените задължения на Общината към доставчиците на стоки и услуги. Приоритет ще дадем на задълженията с инвестиционен характер като ги намалим от 10,7% спрямо собствените приходи към януари 2015г. до максимум 2,9% на средногодишна база към януари 2016г.

Само един фрапиращ пример. От 40 хил.лв. в началото на 2013г. кметът Панов допусна просрочените задължения към 30 юни 2015г. да нарастнат на 1,63 млн.лв., т.е. 41 пъти.

Поемам ангажимент да преустановим тенденцията отдаването на услуги на концесия да води до източване на общинския бюджет. Общината ще упражнява ефективен контрол върху поетите от частни дружества ангажименти. Поетапно дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването ще се поемат от общинско предприятие, което ще спестява минимум 1 млн.лв. средства на бюджета. Този ресурс ще насоча за реализиране на социалните ангажименти, които аз и БСП поемаме.

Например откакто метенето на улиците и косенето на междублоковите пространства беше възложено на общинското предприятие „Зелени системи“, тези дейности се извършват добре и на по-ниски цени от преди. Въпросът е защо досегашният кмет няма волята да направи това и с други подобни дейности.

Основен икономически приоритет за мен ще бъде привличането на структуроопределящи инвеститори на територията на общината в съответствие с Наредбата за насърчаване на инвестиции с общинско значение. Макар и приета през 2014г., досега резултатът е нулев, за което пряка отговорност носи бившият кмет Панов.